Menu
Menu
Geschikt voor
Schoenmaat
Materiaal
Kleur
Prijs
Levertijd
Korting

New Balance 574

New Balance 574


New Balance 574

New Balance Athletics, beter bekend als New Balance of NB, is een Amerikaans sportkleding en -schoenenmerk. Het merk is opgericht in 1906, door William J. Riley. Riley in Boston, Verenigde Staten. De eerste naam van New Balance was “the New Balance Arch Support Company”. 

Riley begon NB met de intentie om schoenen te maken die beter paste en zaten rond de voet; orthopedische schoenen. Het eerste product dat William J. Riley ontwikkelde was een flexibele steunzool. De zool had 3 steunpunten, om meer evenwicht en comfort te bieden. 

De naam New Balance komt waarschijnlijk doordat Riley bewonderde hoe de kippen in zijn tuin een perfecte balans hadden door de driepoot van de kippen. Deze inspiratie leidde dus naar de naam en de steunzool als eerste product. 

De verkoop van de schoenen gebeurde door een reizende verkoper. Door deze gepersonaliseerde aanpak onderscheidde het merk zich van de concurrenten. In 1938 lanceerde NB hun eerste hardloopschoen. Een paar jaar daarna, breidde het bedrijf hun producten uit en verkochten nu ook gespecialiseerde schoenen voor andere sporten, zoals honkbal, boksen en tennis.  

Na 50 jaar, in 1956, verkocht Riley het bedrijf aan zijn dochter en haar man. De marketing die ze hanteerde was vooral mond-tot-mond reclame en door lokale sport markten. Het bedrijf bestond uit 6 medewerkers die dagelijks 30 paar schoenen maakten. De schoenen werden verkocht door bestellingen via de post, in samenwerking met een paar verkopers door de Verenigde Staten heen. 

In 1960 kwam New Balance uit met de Trackster; de eerste hardloopschoen die te verkrijgen was in meerdere breedtematen. 

Op de dag van de jaarlijkse Marathon van Boston in 1972, werd New Balance overgekocht door huidig voorzitter Jim Davis. Hierdoor werd NB dé hardloopschoen in Boston in de jaren 70. Het merk breidde hun producties uit met talloze nieuwe modellen en de sales groeide snel. Toch behield New Balance hun oorspronkelijke idee; toegewijd zijn aan de unieke voeten en voorkeuren van klanten. Ook wordt het model 320 geïntroduceerd, hun eerste schoen met het bekende N-logo op de zijkant. De sneaker wordt uitgeroepen als dé nummer 1 hardloopschoen op de markt en de sales van New Balance schieten omhoog. Kort hierna brengt NB ook kleding uit, en ontwikkelen ze hun innovatieve Gore-Tex hardloopuitrusting. 

De jaren daarop brengt het merk talloze modellen uit en wordt de prijs van de schoenen steeds hoger, het model 620 was bijvoorbeeld de eerste sneaker die voor meer in de winkel werd verkocht dan $50. 

De New Balance 574 zijn de ultieme klassiekers 

In 1988 wordt het model 574 uitgebracht. Het ontwerp van de schoen was geïnspireerd door de 575 en 576 modellen van NB. De schoenen waren gemaakt van duurzaam suède, ademende mesh en grote buitenzolen, om te kunnen lopen in wilde natuur. Wat nieuw was aan de 574, waren de “Encap” units in de zolen. Encap is kort voor “encapsulated”. Deze zolen hebben een zachte demping en zijn gemaakt met de “EVA” technologie. De Encap zit onder de hiel en in de middenzool en is dus niet te zien vanaf de buitenkant. De buitenkant van de zolen hebben een plastic cover voor stabiliteit. Tegenwoordig gebruikt New Balance deze techniek nog steeds in hun zolen. Oorspronkelijk is de schoen uitgebracht als en comfortabel en technisch hardloop model. De schoen werd in eerste instantie bij hardlopers populair, maar halverwege de jaren 90 ook bij mensen die de sneaker casual wilde dragen. Vanaf de jaren 80 is de schoen een paar keer opnieuw uitgebracht en meer vervormd naar een dagelijkse lifestyle sneaker. Door de schappelijke prijs en het hoge comfort gehalte trokken de schoenen veel aandacht. Toen de schoenen uitgebracht waren, werd er meer gefocust op de technische aspecten dan de kleuren. In de jaren daarop werd de collectie uitgebreid en kreeg de 574 meer fellere kleuren. De sneakers werden wereldwijd een groot succes en werden ook veel gedragen door bekende artiesten. Rond 2000 waren de schoenen nog altijd een groot succes en waren inmiddels uitgebracht in veel verschillende prints, materialen en kleuren. 

In 2018, kwam NB met “Grey Day”. Deze dag werden de 574s en de kenmerkende kleur grijs van het merk gevierd. Kort daarna bracht New Balance een vernieuwde versie uit van de 574s. De neus en andere aspecten van de schoen werden slanker en meer aangesloten op de originele versie van de schoenen. 

Tegenwoordig brengt het merk nog altijd verschillende kleuren van de 574s uit. Een groot deel van de modellen zijn nog altijd grijs, maar ook wordt er regelmatig rood, donkerblauw, wit en beige gebruikt in de schoenen.